Saturday 24 September 2016

BINGKA ABON...

ASSALAMUALAAIKUM.....

KALAU SEMPAT BAKING MALAM INI PAGI ESOK SUDAH TERSEDIA UNTUK SARAPAN PAGI...SEDAP NAMPAKNYA NI...RESEPI DIKONGSI DARI LIKE PAGE RESEPI DAN PETUA FB...JOM CUBA.
BINGKA ABON
Bahan:
85g tepung sagu
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh instant yeast
145g telur
170g santan pekat
85g gula
Air daun pandan (1 sudu teh)
Cara:
Satukan tepung ubi, garam dan yis segera. Masukkan telur dan gaul sebati.
Santan dan gula disatukan dalam periuk, kacau diatas api yang kecil, agak-agak dah panas (bukan panas mengelegak ya.. hanya sekadar naik wap jer).
Masukkan bancuhan santan kedalam tepung tadi. Masukkan air pandan (esen pandan) dan kacau sebati. Guna blender pun boleh. Biarkan banchan selama 2½-3 jam.
Sebelum 15minit membakar panaskan oven pada suhu 160°C dengan api bawah sahaja.
Gunakan acuan 15 x 15 x 5 cm, sapukan dengan butter dan taburkan sedikit tepung gandum untuk elakkan dari melekat. Boleh juga gunakan 25 x 25 cm parchment paper.
Tuang adunan dan bakar anggaran 35 minit pada kedudukan bawah (tray dikedudukan bawah)
Tambahkan suhu kepada 180°C dan setkan oven dengan kepanasan atas dan pastikan kedudukan ditengah oven. Bakar selama 15 minit atau sehingga golden brown.
Keluarkan dan biarkan sejuk diredai.
-Myzana.blogspot

9 comments:

  1. Asalam Kak PI..terima kasih resepi baru ini ya

    ReplyDelete
  2. nak ke mas nanti ya insya-Allah..tq

    ReplyDelete
  3. wsalam resepi kongsi je cikgu etuza...tq

    ReplyDelete
  4. bika abon ni ada kenalan dari medan hari tu bagi..sedapnya...pandai kak pi buat...makan time panas2 lagi sedap tu

    ReplyDelete
  5. YEKE IRDA..KAK SHARE RESEPI JE...XPERNAH CUBA LAGI HEH..HEH..TQ IRDA

    ReplyDelete
  6. Wkmsalam.
    Selamat membingka.
    Boleh buat sarapan atau minum petang.

    ReplyDelete
  7. Bila tengok senarai bahan tu, nampak mcm mudah. Nak try jugak kalau ada masa

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist